banner_tanken_1160x420
Rijangst 2019-01-23T14:33:05+00:00

Rijangst

Niemand van ons heeft er last van, horen we om ons heen…., en toch heeft, naar verluidt, ca 10% van alle Nederlandse rijbewijsbezitters last van rijangst. Ongeveer de helft hiervan vermijdt het rijden dan ook volledig of in een belangrijke mate. De andere helft rijdt noodgedwongen nog wel, maar doet dit niet (meer) met plezier, eerder met angst en beven.
Het gaat hier ook om motorrijders. Niet allemaal in ernstige mate, gelukkig maar. Maar wie herkent (zich) niet in het ietwat verkrampt op de motor rijden wanneer het regent? Of waait? Of allebei? Of wanneer je door de files en de spits door moet, en ook nog eens in het donker? Zonder dat we het dan meteen over angst hebben, zal naar alle eerlijkheid menigeen moeten toegeven dat er wel sprake is van enige huivering, stress, of weerstand. Niets om je over te moeten schamen trouwens!

Rijangst komt in Nederland namelijk vrij veel voor en kan in principe iedereen overkomen. Het is dus niets om zich over te schamen. Als rijangst te groot wordt geeft dat veel spanning en ongemak. Uiteindelijk kan dit zelfs resulteren in het vermijden van verkeerssituaties of een vervoermiddel. En in het ergste geval, zelfs tot het niet meer durven rijden in de auto, vrachtauto of op de motor. Rijangst kan dus (zeer) belemmerend werken bij het uitoefenen van een beroep, het bezoeken van familie en vrienden of het uitoefenen van een hobby zoals motorrijden.

Mensen die rijangst hebben voelen zich in meer of mindere mate angstig in bepaalde situaties in het verkeer. Dit kan variëren van een beetje spanning wanneer er moet worden ingevoegd op een snelweg, via een ongemakkelijk gevoel bij het rijden in tunnels, tot blinde paniek wanneer men een bocht op zich af ziet komen, en alles wat daar tussen ligt.

Angst, en dus ook rijangst, gaat vrijwel altijd gepaard met lichamelijke reacties zoals gespannenheid, zweten, een versnelde hartslag, een verhoogde bloeddruk en een snellere ademhaling. Wanneer iemand zich angstig voelt dan wil deze persoon het liefst vluchten, de situatie vermijden, of men verstijfd, en geen van deze gevolgen is handig in het verkeer.

Angst is niet altijd slecht

geen rijangst

Met zo’n lach geen rijangst toch?

Angst is echter niet altijd slecht, het heeft ook een functie. Het is namelijk een natuurlijke reactie of bescherming op gevaar dat we waarnemen. Angst maakt ons gereed om te reageren en daarmee is het functioneel. Onze aangeboren verdedigingsmiddelen zijn vechten, vluchten of bevriezen. Dit is allemaal prima wanneer dit gebeurt in een wérkelijk bedreigende situatie en in de juiste verhouding.
Een probleem ontstaat wanneer de angst niet in verhouding staat met het werkelijke gevaar. De angst gaat overreageren en neemt de regie over. In dat geval spreken we van angstklachten of angststoornissen. Deze angstklachten kunnen leiden tot paniek en zelfs tot een fobie.

Het is een gegeven dat bij iedereen zich op een gegeven moment een bepaalde rijangst kan ontwikkelen. Niet voor niets heeft 10% van de rijbewijsbezitters er mee te maken. Je ziet rijangst bij motorrijders, auto- en vrachtautochauffeurs, bij hulpverleningsberoepen, bij jonge en oudere chauffeurs, bij mannen en vrouwen. Ook mensen die betrokken zijn geweest bij een ongeval, of die een ongeval hebben zien gebeuren, kunnen na verloop van tijd een rijangst ontwikkelen. Rijangst komt ook veel voor bij mensen die lange tijd zonder problemen hebben gereden. Rijangst bij hen heeft dan ook vrijwel nooit te maken met een gebrek aan technische vaardigheden of routines.

Benieuwd of jouw klachten te maken hebben met overmatige spanning of rijangst? Doe de rijangsttest op onze website. Als je hier klikt kom je direct op de juiste pagina.

Rijangst kan ontstaan:

 • Door een paniekaanval
 • Door een overbelasting
 • Door een beladen gebeurtenis of trauma
 • Door gebrek aan routine
 • Door faalangst of perfectionisme
 • Bijrijdersangst

Stopmijnrijangst.nl is onderdeel van Verkeerstraining Nederland en is gericht op het begeleiden van motorrijders en automobilisten met rijangst en verkeerstrauma’s. Stopmijnrijangst.nl begeleidt klachten

 • Ten gevolge van een paniekstoornis
 • Ten gevolge van overbelasting
 • Ten gevolge van een beladen gebeurtenis of trauma
 • Ten gevolge van faalangst/perfectionisme
 • Ten gevolge van gebrek aan routine/te kort aan vaardigheden
 • Als bijrijder/duopassagier
 • Om bochten te rijden
 • Om (hard) te remmen
 • Om in groepen te rijden
 • Om in bergen te rijden
 • Na val of ongeval of het zien daarvan
 • Bij rijden in de regen